Koronavírus: USA za posledných 24 hodín zaznamenali 1592 úmrtí na koronavírus

29.07.2020 Celý región

Washington 29. júla (TASR) - Spojené štáty v noci na stredu oznámili, že za posledných 24 hodín zaznamenali 1592 nových úmrtí na koronavírus, čo je najvyššia denná bilancia úmrtí za posledného dva a pol mesiaca. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, o ktorých informovala agentúra AFP.

Podľa tohto zdroja evidujú v USA za posledných 24 hodín aj viac ako 60.000 nových prípadov koronavírusovej nákazy.

Za takejto epidemiologickej situácie sa prezident USA Donald Trump opäť vracia k šíreniu vedecky nepotvrdených hypotéz, že účinnou liečbou na koronavírus je podanie hydroxychlorochínu používaného proti malárii, konštatovala agentúra AP.

Len pred týždňom, na prvom brífingu venovanom po dlhšom čase výlučne epidemiologickej situácii, pritom Trump požiadal Američanov, aby v snahe zabrániť šíreniu vysoko nákazlivého koronavírusu nosili rúško alebo masku, keď nie je možné dodržiavať medzi osobami primeranú vzdialenosť.

Trumpov návrat k pravidelným brífingom o počtoch nakazených a reakcii úradov na vývoj epidemiologickej situácie v USA experti spájajú s jej celkovým zhoršením, konštatovala agentúra AFP. Obzvlášť znepokojujúci je vývoj epidémie v južných štátoch Kalifornia, Florida či Texas.

Ako ďalší dôvod obnovenia týchto brífingov sa však uvádza aj snaha Trumpovho tímu zvrátiť pokles jeho popularity v čase, keď do prezidentských volieb zostáva necelých sto dní.

Trump sa do boja o sympatie voličov pustil v čase, keď trvá kritika jeho vlády za spôsob, akým pristúpila k riešeniu epidémie koronavírusu, ktorému v USA podľahlo takmer 150.000 ľudí a ktorá spôsobila zmätok v najväčšej ekonomike sveta.

Prezident pred týždňom pripustil, že kríza vyvolaná v Spojených štátoch koronavírusom sa pravdepodobne najprv zhorší a až potom dôjde k zlepšeniu situácie. Naznačil tiež vtedy, že akceptuje vedecké poznatky.

Ako konštatovala agentúra AP, v utorok na tlačovej konferencii v Bielom dome sa však objavil "ten starý Trump", ktorý okrem iného vyhlásil, že "je nespravodlivé", že popredný americký špecialista na infekčné choroby Anthony Fauci je populárnejší ako on. "Nikto ma nemá rád," sťažoval sa Trump podľa AP.
 
 

Čína eviduje 101 nových prípadov nákazy

Peking 29. júla (TASR) - Čína v stredu oznámila 101 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom 98 z nich je výsledkom domáceho prenosu. Informovala o tom agentúra DPA.

V provincii Sin-ťiang na západe Číny, ktorá je už dlhší čas jedným z nových ohnísk nákazy v krajine, zaznamenali v stredu ďalších 89 infikovaných, čo je v porovnaní s uplynulými dňami prudký nárast.

Provincia Liao-ning na severovýchode Číny informovala o ôsmich nových nakazených. Zdravotným úradom tejto provincie sa podarilo zistiť, že ohniskom nákazy je továreň na spracovanie rýb a morských plodov v prístavnom meste Ta-lien.

Úrady tam teraz nariadili karanténu pre všetkých ľudí, s ktorými boli nakazení v kontakte, a izoláciu celého sektoru mesta od jeho ostatných častí.

Tri nové prípady hlásili v stredu aj mestá Šanghaj a Kuang-tung.

Jeden prípad zaznamenali v Pekingu, informovala agentúra AP.
 
 
 

Hongkong je na pokraji rozsiahleho rozšírenia koronavírusu

Hongkong 29. júla (TASR) - Hongkong je na pokraji "rozsiahleho" rozšírenia nového druhu koronavírusu, ktoré by mohlo ochromiť nemocnice, uviedla v stredu najvyššia predstaviteľka mesta Carrie Lamová, zatiaľ čo tamojšie úrady zaviedli doteraz najprísnejšie karanténne opatrenia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Od stredy musí všetkých 7,5 milióna obyvateľov na verejnosti nosiť rúška. Reštaurácie budú môcť ponúkať len jedlo so sebou.

Stretnúť sa na verejnosti budú môcť len dvaja ľudia z rôznych domácnosti a ak pravidlo porušia, hrozí im pokuta do výšky 625 dolárov.

Najnovšie opatrenia sú snahou spomaliť prudký nárast nových prípadov ochorenia. Od začiatku júla v Hongkongu zaznamenali vyše 1000 nových prípadov, čo je viac ako 40 percent celkových prípadov, odkedy sa vírus do tohto mesta dostal.

Už šiesty deň hlási Hongkong vyše 100 nových prípadov denne. "Sme na pokraji rozsiahlej epidémie, ktorá môže viesť k ochromeniu nášho zdravotníckeho systému a môže stáť životy našich obyvateľov, najmä tých starších," uviedla Lamová vo vyhlásení, ktoré predstavilo nové opatrenia.

Odkedy sa koronavírus začiatkom roka rozšíril z Číny, Hongkong bol jedným z prvých zasiahnutých miest.

Spočiatku malo mesto pozoruhodný úspech pri zvládaní pandemickej situácie. Čiastočne tomu dopomohlo nosenie rúšok a účinné sledovanie šírenia nákazy, ktoré prvýkrát zaviedli v roku 2003 po rozšírení smrtiaceho vírusu SARS.

V júni už v meste nezaznamenali žiadne miestne šírenie infekcie. Vírus sa však do oblasti opäť dostal a zdravotnícke úrady sa snažia vystopovať zdroj najnovšieho vypuknutia.

Niektorí pripisujú vinu výnimkám zo 14-dňovej povinnej karantény, ktoré vláda udelila nevyhnutným pracovníkom vrátane vodičov nákladných áut prekračujúcich hranice, posádkam lietadiel a lodí či niektorým vedúcim pracovníkom výroby.

Odvtedy však pre niektoré z týchto skupín miestna vláda opäť sprísnila opatrenia.

Hongkong taktiež oznámil plán na stavbu dočasnej 2000-lôžkovej nemocnice, ktorá sa bude nachádzať blízko letiska. Čínske úrady ponúkli Hongkongu pri stavbe pomocnú ruku.
 
 

Ukrajina eviduje viac ako 1000 nových prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 29. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1022 na celkovo 67.597, informovala v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 21 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1650.

Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 37.394 ľudí.

Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, dodal Ukrinform.

Rekord v počte nových prípadov oznámila Ukrajina 26. júna - v priebehu 24 hodín bolo vtedy pozitívne testovaných 1109 osôb.
 
 

Polovica obyvateľov slumov v Bombaji sa infikovala koronavírus

Naí Dillí 29. júla (TASR) - Viac ako polovica ľudí žijúcich v slumoch v Bombaji sa infikovala novým druhom koronavírusu, vyplýva zo štúdie zverejnenej v utorok, ktorá vyvolala nové pochybnosti o oficiálnych štatistikách nákazy v Indii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

India je momentálne treťou najzasiahnutejšou krajinou na svete po Spojených štátoch a Brazílii. Doposiaľ tam zaznamenali 1,5 milióna prípadov nákazy, aj keď odborníci tvrdia, že pre nedostatočné testovanie môže byť počet nakazených omnoho vyšší.

Krvné testy na vzorke 6936 náhodne vybraných ľudí, ktoré vykonali mestské úrady v Bombaji, ukázali, že 57 percent obyvateľov chudobných štvrtí a 16 percent obyvateľov žijúcich mimo týchto slumov malo v sebe vírusové protilátky.

Bombaj, kde približne 40 percent populácie žije v slumoch, doposiaľ hlásil len vyše 110.000 infekcií a viac ako 6000 úmrtí.

V meste s 20 miliónmi obyvateľov sa nachádza najväčší indický slum Dháráví, kde žije približne milión ľudí.

Preplnené slumy však nehlásia vysoký počet úmrtí a miestne úrady tvrdia, že ich agresívna snaha o spomalenie vírusu bola účinná.

Výsledky prieskumu naznačujú, že asymptomatické prípady nákazy boli "pravdepodobne veľkou časťou všetkých infekcií", a pravdepodobne preto je miera úmrtnosti na vírus "veľmi nízka".

Výsledky výskumu v Bombaji zverejnili týždeň po štúdii protilátok, podľa ktorej sa koronavírusom nakazila takmer štvrtina ľudí v indickom hlavnom meste Naí Dillí, kde žije vyše 20 miliónov ľudí.
 
 

V Maďarsku pribudlo deväť nakazených koronavírusom, nikto nezomrel

Budapešť 29. júla (TASR) - V Maďarsku na ochorenie COVID-19 už 11 dní nikto nezomrel, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu.

V stredu v priebehu 24 hodín pribudlo deväť nakazených novým druhom koronavírusu; ich počet od vypuknutia nákazy tak stúpol na 4465.

Počet obetí COVIDu-19 - choroby spôsobovanej uvedeným vírusom SARS-CoV-2 - je 596. Z ochorenia sa vyliečilo 3339 ľudí. Aktuálne je infikovaných 530 ľudí, pričom v nemocniciach ošetrujú 76 pacientov. Šiesti z nich sú napojení na pľúcnu ventiláciu.

V povinnej domácej karanténe je 8683. Laboratóriá vykonali 333.446 testov.
 

V Rusku pribudlo 5475 nových nakazených koronavírusom

Moskva 29. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5475 na celkovo 828.990 nakazených osôb, informovalo v stredu tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 169 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 13.673.

Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 8116 a dosiahol 620.333, čo predstavuje 74,8 percenta zo všetkých nakazených.

Denná miera rastu počtu nakazených je aktuálne podľa centra približne 0,7 percenta. Ochoreniu podľahlo 1,65 percenta z infikovaných.
 
 

Japonsko po prvý raz eviduje vyše 1000 prípadov nákazy za deň

Tokio 29. júla (TASR) - Japonsko zaznamenalo po prvý raz viac ako 1000 nových prípadov nákazy koronavírusom za jeden deň. Informovali o tom v stredu miestne médiá, podľa ktorých v krajine za uplynulých 24 hodín potvrdili 1002 novoinfikovaných, z toho 250 v hlavnom meste Tokio, píše agentúra DPA.

Po tom, ako dosiaľ výrazný nárast prípadov evidovalo najmä Tokio, hlásia rekordné prírastky aj iné veľké metropoly, napríklad Osaka (+221), a tiež prefektúra Aiči (+167), uviedla verejnoprávna televízia NHK.

Počet nových prípadov v Tokiu znova stúpa od zrušenia celoštátneho núdzového stavu z 25. mája. V stredu ich z hlavného mesta hlásili 250. Tokio tým dosiaľ potvrdilo 11.861 prípadov nákazy, z nich približne polovicu tento mesiac. Vedenie mesta z tohto dôvodu nedávno vyhlásilo najvyšší stupeň varovania.

Stredajšie údaje zvýšili celkový počet prípadov nákazy v Japonsku na 33.959. Krajina od začiatku pandémie zaznamenala tiež 1016 úmrtí na Covid-19.

Japonsko zrušilo núdzový stav, keďže koronavírusovú krízu v krajine sa podarilo fakticky dostať pod kontrolu, uvádzalo sa vo vtedajšom odôvodnení. Znova stúpajúce počty prípadov však podnecujú obavy z "druhej vlny" epidémie.

Bez ohľadu na tento vývoj japonská vláda spustila minulý týždeň kontroverznú propagačnú kampaň zameranú na oživenie ťažko zasiahnutého cestovného ruchu a miestneho hospodárstva, z ktorej však vyradili Tokio. Vláda chce dosiahnuť, aby obyvatelia Japonska znova cestovali po vlastnej krajine a míňali pri tom peniaze, aby sa znova rozprúdila ekonomika.
 
 

Koronavírusu v Nemecku podľahol každý piaty hospitalizovaný pacient

Berlín 29. júla (TASR) - Koronavírusu podľahol v Nemecku každý piaty hospitalizovaný pacient. Potvrdil to tím vedcov kolínskych kliník v štúdii zverejnenej v odbornom časopise The Lancet Respiratory Medicine, informovala v stredu agentúra AFP.

Na mieru úmrtnosti mali veľký vplyv vek, prechádzajúce ochorenia a to, či musel byť pacient napojený na pľúcnu ventiláciu. V tomto prípade sa úmrtnosť zvýšila až na 53 percent. Úmrtnosť pacientov, ktorí umelú pľúcnu ventiláciu nepotrebovali, predstavovala 16 percent. Až 72 percent pacientov starších než 80 rokov, ktorí boli napojení na ventiláciu, zomrelo na ochorenie COVID-19.

Na pľúcnu ventiláciu bolo napojených celkovo 1727 z 10.021 pacientov.

Priemerný vek pacientov, ktorí potrebovali nemocničnú starostlivosť, bol 72 rokov. Vo veku 18-59 rokov bolo 29 percent ľudí, ktorí sa dostali s koronavírusovým ochorením do nemocníc.

Hospitalizovaní pacienti s COVIDom-19 najčastejšie trpeli podľa štúdie vysokým krvným tlakom (53 percent), cukrovkou (28 percent), srdcovou arytmiou (27 percent), zlyhaním obličiek (23 percent), zlyhaním srdca (20 percent), chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (14 percent) a obezitou (šesť percent), píše denník Die Welt.

V nemocniciach na koronavírus SARS-CoV-2 zomrelo 25 percent hospitalizovaných mužov a 19 percent žien.

Výskumníci analyzovali údaje viac než 10.000 poistencov AOK, ktorí sa nakazili novým druhom koronavírusu a v období od 26. februára do 19. apríla boli prijatí do 930 nemeckých nemocnicníc.

Infikované osoby strávili v nemocnici v priemere 14 dní. Hospitalizácia tých, čo nepotrebovali pľúcnu ventiláciu, trvala o niečo kratšie - 12 dní.

"Sú to dôležité čísla, aby sme sa pripravili na druhú vlnu pandémie. Neočakávame však problémy s bežnými nemocničnými lôžkami - a to ani pri vysokom počte nakazených," povedal šéf výskumnej skupiny WIdO Jürgen Klauber.

Vďaka decentralizovanému systému zdravotnej starostlivosti dokázalo Nemecko výrazne zvýšiť svoje kapacity na liečbu pacientov s COVIDom-19 a nedošlo tam ani k preťaženiu nemocníc, ako to bolo napríklad v Taliansku.

V Nemecku dosiaľ evidujú 206.926 prípadov nákazy vrátane 9128 úmrtí.
 
 
 

Queensland zatvorí od soboty hranice pre obyvateľov Sydney

Sydney 29. júla (TASR) - Za ďalšie ohnisko nákazy novým druhom koronavírusu v Austrálii bolo vyhlásené Sydney, metropola štátu Nový Južný Wales. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica ORF.

Susedný austrálsky štát Queensland zaviedol v dôsledku tejto skutočnosti pre návštevníkov zo Sydney a jeho okolia viaceré obmedzenia, uviedla queenslandská premiérka Annastacia Palaszczuková. Hranice Queenslandu budú pre obyvateľov Sydney od soboty zatvorené a ľudia vracajúci sa zo Sydney do Queenslandu budú musieť podstúpiť dvojtýždňovú karanténu.

Sydney, v ktorom žije viac ako 5,2 milióna obyvateľov, hlásilo za posledných 24 hodín 19 nových prípadov nákazy. Ako zdroje nákazy boli podľa agentúry DPA identifikované viaceré tamojšie reštaurácie a posilňovne.

Keďže nákaza sa objavila v rôznych častiach mesta, zavedenie obmedzení je podľa Palaszczukovej nevyhnutné. "Musíme chrániť Queenslandčanov. Ich bezpečnosť je prvoradá," povedala.

Premiérka Nového Južného Walesu Gladys Brejiklianová uviedla, že o týchto opatreniach nebola dopredu informovaná.

Najviac zasiahnutým regiónom Austrálie však naďalej zostáva štát Viktória a jeho hlavné mesto Melbourne. V Melbourne vyhlásili pred troma týždňami ďalší tzv. lockdown zamedzujúci voľný pohyb občanov, ktorý potrvá najmenej do 19. augusta. V stredu však Viktória oznámila aj dobré správy - po prvý raz v priebehu týždňa tam evidovali menej ako 300 nových prípadov nákazy koronavírusom - pribudlo ich 295.
 
 

Vyberte región